Nasze zdrowie, a także wygląd i samopoczucie zależą głównie od tego, jaki prowadzimy styl życia, jak się odżywiamy, oraz jak wygląda nasza aktywność, i profilaktyka zdrowia. Jednak na pewne czynniki nie mamy do końca wpływu, mowa tutaj między innymi o płynących latach i działaniu niekorzystnego środowiska, które mogą przyczynić się do pogorszenia [...]
W świecie, gdzie straszy się nas cholesterolem i spożywaniem tłuszczów zwierzęcych nasyconych, których głównym zadaniem jest wywołanie choroby wieńcowej w naszym organizmie (ironia), wieprzowina uchodzi za produkt, który niekoniecznie jest pożądany. Oczywiście działania demitologizacyjne sprawiają, że coraz mniej osób boi się zwierzęcego tłuszczu, [...]
Dlaczego trenujący sporty sylwetkowe robią sobie tak wiele zdjęć i dlaczego tak często się nimi chwalą? Gdzieś natrafiłam na całkiem logiczne wytłumaczenie, a może bardziej porównanie... i faktycznie coś w tym jest! "Jeśli pracowałbyś bardzo ciężko na swoje wymarzone auto to czy po zakupie trzymałbyś je ukryte w garażu?" Trzymaj się z dala od [...]
O tym, jak ważne są mięśnie tylnej taśmy ud wiedzą doskonale sportowcy grający w piłkę nożną czy też biegacze. To właśnie bieg jest aktywnością fizyczną, która wymaga od nas odpowiedniego balansu mięśniowego pomiędzy mięśniami czworogłowymi ud a mięśniami dwugłowymi, jak i półścięgnistymi i półbłoniastymi. Nie tylko mięśnie tylnej taśmy ud [...]
Opisane ćwiczenie jest nietypowe, stanowi połączenie wykroku z wymachem (swing). Z jednej strony tego rodzaju składanki mogą być ciekawym uzupełnieniem dla zwykłego treningu, z drugiej, nie powinny zastępować klasycznej pracy z ciężarami. Dlaczego? Bo mało kto jest w stanie użyć do tego rodzaju ewolucji ciężaru, który byłby wystarczający dla [...]
Spośród trzech głównych składników odżywczych: węglowodanów, tłuszczów i białek najważniejsze dla sportów sylwetkowych są białka. A nikt nie wie o odżywianiu tyle co kulturysta, ponieważ żaden inny sport nie wymaga tak precyzyjnego odżywiania. Najlepszym czasem zastosowania koktajli proteinowych zawierający ten rodzaj białka jest spożycie ich tuż [...]
Choroba zwyrodnieniowa kolan ma nie do końca jasną etiologię. Wiemy, iż jej ryzyko znacząco zwiększa otyłość. Dlaczego? Otyłość zwiększa stan zapalny, a mechaniczne przeciążenie kolan wywołane przez nadmiarową masę ciała nie może sprzyjać zachowaniu zdrowia i gwarantować właściwego funkcjonowania układu ruchu. Interwencje chirurgiczne Dobrze [...]
Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]
To, co jemy wpływa nie tylko na naszą sylwetkę i masę ciała, ale także na wygląd zewnętrzny. Przyjrzyjmy się żywności, która nie przynosi żadnej korzyści Twojej skórze (ani ciału), a wręcz przyspiesza proces jej starzenia poprzez wpływ na kolagen i elastynę — dwa białka odpowiedzialne za jędrną i młodzieńczą skórę. Podsumowanie Jeśli chcesz [...]
Internet aż pęka od nadmiaru diet cud, które jednym pomagają a innym niestety nie. Stosujemy je na własną rękę, bez wcześniejszych konsultacji z kimś, kto zna się na ich układaniu, co sprawia, że często ryzykujemy minimum stratę czasu, a w ostateczności nawet zdrowie. Wprowadzamy je w życie, ponieważ koleżanka ma po niej świetne efekty. Niestety [...]
[...] “NA PRAWDZIWYM HAJU”. „Śmieszna historia: Kilka lat temu pojawiłem się na lekkim haju podczas Wielkanocnego śniadania… Klasyk. Mój stary zapytał, dlaczego to zrobiłem. Odpowiedziałem mu, że tak jest po prostu zabawniej. Wtedy on zapytał mnie ”Jak wiele zabawniej chciałbyś, żeby było? Twoje życie jest takie [...]
Dlaczego osoby będące na keto mają obsesje na punkcie tej diety? Keto jest nadal na świeczniku, to temat, o którym dużo się mówi i coraz więcej osób staje się zapalonymi fanami tego modnego rozwiązania. Osobiście nie jestem wrogiem diety ketogenicznej. Co innego, jeżeli chodzi o ludzi, którzy traktują ten rodzaj żywienia jak religie… Jednak co, [...]
BMI (Body Mass Index) to wskaźnik, który od wielu lat jest stosowany do określenia, czy pacjent ma prawidłową wagę, niedowagę, nadwagę czy otyłość. Aktualnie nie jest on uznawany za zbyt dokładny, ale mimo to wciąż wiele osób opiera się na uzyskanym na jego podstawie wyniku. Aby dokonać pomiaru, należy podzielić swoją wagę w kilogramach przez [...]
[...] podkreślające poświęcenie, jakiego wymaga bycie kulturystą. https://youtu.be/9K7wA5hrPSM W innym filmie zamieszczonym na jego koncie YouTube The King of Diet ujawnił, dlaczego zjada aż tyle jajek. Torraca twierdzi, że spożywa tylko dwa żółtka jaj w swojej diecie, ponieważ tylko tyle potrzebuje. Wyjaśnia, dlaczego je tylko jajka, a nie inne [...]
[...] pokarmy wywołują uwalnianie dopaminy. Jest to neuroprzekaźnik w mózgu, który zapewnia krótkotrwałe, ale za to pozytywne uczucie otrzymania nagrody. I to jest główny powód, dlaczego ludzie uzależniają się m.in. od cukru. Innym powodem jest działanie kortyzolu, hormonu stresu, który organizm wydziela pod wpływem stresu fizycznego lub [...]
Negatywne skutki spożycia cukru przestają kogokolwiek dziwić. Świadomość żywieniowa rośnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar cukru w diecie przekłada się na wzrost masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka [...]
Czy zdarzyło ci się kiedykolwiek zacząć coś chrupać np. przed telewizorem albo na posiedzeniu ze znajomymi i czułeś, że chcesz więcej i więcej, choć wcale nie jesteś głodny? Pamiętasz, co to było? Chipsy? Ciastka? Paluszki? Podsumowanie Każdy z nas może mieć zupełnie inne zachcianki, ale zwykle będą się one opierały o produkty z cukrem, solą lub [...]
NAC to w pełnej nazwie N-acetylocysteina. NAC jest aminokwasem, który po spożyciu staje się prekursorem L-cysteiny. I choć, o ile sam NAC nie występuje w przyrodzie, to cysteinę możemy spotkać na przykład w mięsie z kurczaka i indyka, czosnku, jajkach, w roślinach strączkowych, nasionach słonecznika oraz w jogurcie.
Chcąc zdefiniować mięśnie stabilizujące, trudno odnieść się do konkretnych grup mięśniowych, gdyż zagadnienie bardziej skupione jest na funkcji mięśni. Powiązane jest to, z tym że funkcja mięśnia jest zmienna. Gdy trenujesz klatkę piersiową, stabilizatorami są m.in. mięśnie naramienne. Z kolei, gdy trenujemy mięśnie naramienne, to klatka piersiowa [...]
Orzechy to zdrowa, choć kaloryczna przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? [...]